• Lange Traject

Lange Traject

Verdieping

Naast het verdiepen van je eigen oefening, kennis en trainersvaardigheden het ontwikkelen van je eigen stijl.

Erkenning

Het 'Lange Traject' geeft toegang tot een categorie 1 erkenning van de VMBN.

Zorgverzekeraar

Een aantal zorgverzekeraars vergoedt mindfulness bij burn-out onder bepaalde voorwaarden.

Globale eisen Lange Traject

Lange Traject Mindfulness Opleiding

 • Mindfulness beoefenen

  • Meditatie-ervaring
  • Mindfulness training volgen
  • Retraite-ervaring
 • Mindfulness bestuderen

  • Mindfulness Basisopleiding (6-8 dagen)
  • Mindfulness vervolgopleiding Trish Bartley (4 dagen)
  • Mindfulness vervolgopleiding David Dewulf (4 dagen)
  • Verplichte themadagen (4 dagen)
  • Keuze themadagen (4 dagen)
  • Modules (schriftelijk)
 • Mindfulness reflectie

  • Supervisie 
  • Reflectieverslag

   

De uitgebreide opleiding mindfulness 'Lange Traject' is oorspronkelijk opgezet ter verdieping. Deze opleiding is uitgegroeid tot een uitgebreid vervolgtraject dat afgestemd is op de vereisten voor een categorie 1 trainer van de VMBN. Het betreft een totaalpakket van meer dan 30 dagen opleiding. De opleiding is modulair opgebouwd. Je kan zelf het tempo bepalen en ook de volgorde (na de basisopleiding). De 4 keuzethemadagen geven de mogelijkheid om zelf een verdieping te kiezen. Je wordt opgeleid om mindfulness trainingen te faciliteren zoals jij bent, met inachtneming van het MBCT/MBSR protocol. 

Investering

De kosten van de basisopleiding mindfulness variëren van 1250-1650 euro. De twee vervolgopleidingen kosten 1650 euro. Themadagen liggen tussen de 135 en 250 euro. De totale kosten van het 'Lange Traject' liggen tussen de 3780 en rond de 4500 euro, afhankelijk van de gemaakte keuzes.

Dit is exclusief de te volgen mindfulness training als deelnemer, de 3 supervisiegesprekken en de retraites, omdat de prijzen van retraites en mindfulness trainingen erg kunnen verschillen. Retraites worden regelmatig aangeboden op donatiebasis.

Vergoeding

In 2015 startten verzekeraars (o.a. VGZ, Univé, Umcz, IZA Gezond Samen en IZA Overig) met de vergoeding van mindfulness bij burn-out klachten in het aanvullende pakket.

De vergoeding zal rond de € 350 per cliënt zijn (check de polis voor het precieze bedrag). Het betreft een tegemoetkoming in de kosten van een 8-weekse MBSR of MBCT voor verzekerden van 18 jaar en ouder met burn-outklachten. In 2015 startten verzekeraars (o.a. VGZ, Univé, Umcz, IZA Gezond Samen en IZA Overig) met de vergoeding van mindfulness bij burn-out klachten in het aanvullende pakket.

Voorwaarden: de MBSR of MBCT moet gegeven worden door mindfulnesstrainers die VMBN lid categorie 1 zijn. Ook moet de deelnemer een verwijsbrief van huisarts of bedrijfsarts hebben. De verwijsbrief kan de deelnemer samen met de factuur van de trainer meesturen naar de verzekeraar.

LET OP

Certificeringseisen vanuit de beroepsverenigingen en vergoedingen vanuit de zorgverzekeraars kunnen veranderen. SeeTrue zal proberen hierop zo goed mogelijk in te spelen, maar er zijn geen garanties mogelijk. Zowel zorgverzekeraars als beroepsverenigingen en SeeTrue kunnen hun eisen en voorwaarden tussentijds bijstellen of anders interpreteren.

Het lange traject van SeeTrue bestaat uit de volgende onderdelen

 • Uitgebreide eisen Lange Traject

  In de lijst hiernaast staan de uitgebreide eisen die verbonden zijn aan het volgen van het Lange Traject. Voor meer specifieke informatie kun je ons mailen: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 • 1. Meditatie-ervaring

  Drie jaar meditatie-ervaring in Zen, Vipassana, Shambala, Dzogchen of MBSR/MBCT-traditie.
 • 2. Mindfulness training

  Zelf doorlopen van een mindfulness training als deelnemer.
 • 3. Het volgen van begeleide stilteretraites

  Het volgen van begeleide stilteretraites in de mindfulnesstraditie (MBSR, Vipassana, Zen, Shambala, Dzogchen of soortgelijk).

  Sinds 1-1-2018 is het retraitecriterium: minimaal één retraite van 10 dagen* of twee retraites van ieder minimaal 5 dagen* gevolgd hebben in de afgelopen 4 jaar.
  Studenten die het opleidingstraject zijn gestart vóór 1-1-2018 kunnen soms nog gebruik maken van de oude retraiteregeling (tot uiterlijk 1-5-2019).

  De oude regeling: minimaal één retraite van 7 dagen* gevolgd hebben, of één van 5 dagen* en één retraite van 2 dagen*, of één van 4 dagen* en één retraite van 3 dagen* in de afgelopen 4 jaar.

  N.B. Bij de aanvraag van het Cat 1 leraarschap worden retraites nog eens apart door de VMBN beoordeeld.

  *(dagen = etmalen)

 • 4. Vier verplichte themadagen

  Vier verplichte themadagen:

  • Mindful Bewegen (1 dag)
  • Inquiry Intensive (2 dagen)
  • Cognitieve Psychologie voor mindfulness trainers (1 dag)
 • 5. Basisopleiding SeeTrue

  De 6-daagse, de 7-daagse of de 8-daagse basisopleiding mindfulness van SeeTrue.
 • 6. Vier themadagen naar keuze

  Dit kunnen verdiepingen zijn in trainersvaardigheden of specialisaties in de MBCT en MBSR.

  SeeTrue biedt o.a. de volgende workshops en opleidingen aan die kunnen dienen als themadag:
  Afstemmen voor mindfulness trainers (2 dagen), Mindfulness en eten (2 dagen), Mindfulness en ouderen (2 dagen), Mindfulness en kinderen (3 dagen), Mindfulness en werk (2 dagen).

  Meer informatie over de themadagen.

 • 7. Acht dagen vervolgopleiding mindfulness

  Acht dagen vervolgopleiding mindfulness (wordt aangeboden in blokken van 4 dagen. Vier dagen David Dewulf en vier dagen Trish Bartley.

  Kijk hier voor meer info.

 • 8. Psychopathologie, angst en boeddh. psych.

 • 9. Begeleiden van mindfulness trainingen

  Het zelfstandig begeleiden van een mindfulness training van acht weken.
 • 10. Het volgen van 3 uur supervisie

  Het volgen van drie uur supervisie bij een van de erkende supervisoren. Meer informatie over supervisie.

  Bijzonderheid: Het reflectieverslag wordt tijdens de supervisie besproken en beoordeeld.

 • 11. Het inleveren van een reflectieverslag

  Dit verslag omvat twaalf pagina's en dient te voldoen aan de volgende richtlijnen. Het reflectieverslag wordt beoordeeld door de supervisor en tijdens de supervisiesessies kun je feedback vragen op het schrijven van het verslag.

  Bijzonderheid: Sinds 1 juni 2016 is het verplicht om het reflectieverslag onder supervisie te maken. We maken een uitzondering voor deelnemers die hun supervisie voor 1 juni 2016 begonnen zijn. Hier is het aanbevolen om het supervisieverslag binnen supervisie te maken. Dit is echter niet verplicht.

 • 12. Een hbo-werk- en denkniveau

  Deze opleiding is post-hbo. Als vooropleiding wordt een afgesloten studie op hbo-niveau of een aantoonbaar hbo-werk- en denkniveau gevraagd. De VMBN maakt hierin haar eigen afweging, onafhankelijk van het toelatingsbeleid van SeeTrue (voor vragen over het toegangsniveau kun je contact opnemen met This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Onze vervolgopleiding is modulair opgebouwd en de kosten zijn afhankelijk van de modules die je kiest. Hier kun je een indruk krijgen van wat de kosten zijn van de studiedagen die horen bij onze Lange Traject opleiding.

  Het nieuwe aanvraagformulier ‘lange traject’ en de procedure voor deze aanvraag kun je hier vinden.

  Mocht je vrijstelling willen voor een van de onderdelen, dan kun je dit in bovenstaand formulier aangeven. Je kunt het formulier ook downloaden en op papier invullen en naar ons mailen of sturen.

Expert in Mindfulness, ACT, Positieve Psychologie, compassie en Heartfulness

Expert in Mindfulness

Vanaf 2007 meer dan 6000 tevreden deelnemers aan de mindfulness training

Sinds 2008 meer dan 2000 trainers opgeleid

Nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?
Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Over SeeTrue

Copyright (c) SeeTrue 2021