Lange Traject

Verdieping

Naast het verdiepen van je eigen oefening, kennis en trainersvaardigheden het ontwikkelen van je eigen stijl.

Lees meer

Erkenning

Het 'Lange Traject' geeft toegang tot een categorie 1 erkenning van de VMBN.

Lees meer

Zorgverzekeraar

Een aantal zorgverzekeraars vergoedt mindfulness bij burn-out onder bepaalde voorwaarden.

Lees meer

Globale eisen Lange Traject

Lange Traject Mindfulness Opleiding

 • Mindfulness beoefenen

  • Meditatie-ervaring
  • Mindfulness training volgen
  • Retraite-ervaring
 • Mindfulness bestuderen

  • Mindfulness Basisopleiding (6-8 dagen)
  • Mindfulness vervolgopleiding Trish Bartley (4 dagen)
  • Mindfulness vervolgopleiding David Dewulf (4 dagen)
  • Verplichte themadagen (4 dagen)
  • Keuze themadagen (4 dagen)
  • Modules (schriftelijk)
 • Mindfulness reflectie

  • Supervisie 
  • Reflectieverslag

   

De uitgebreide opleiding mindfulness 'Lange Traject' is oorspronkelijk opgezet ter verdieping. Deze opleiding is uitgegroeid tot een uitgebreid vervolgtraject dat afgestemd is op de vereisten voor een categorie 1 trainer van de VMBN. Het betreft een totaalpakket van meer dan 30 dagen opleiding. De opleiding is modulair opgebouwd. Je kan zelf het tempo bepalen en ook de volgorde (na de basisopleiding). De 4 keuzethemadagen geven de mogelijkheid om zelf een verdieping te kiezen. Je wordt opgeleid om mindfulness trainingen te faciliteren zoals jij bent, met inachtneming van het MBCT/MBSR protocol. 

Veranderingen in 2018:
SeeTrue is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe mindfulness opleiding naast de bestaande opleiding.
De 3 jaarlijkse visitatie door de VMBN vindt plaats in 2018.
De VMBN heeft de retraite-eis uitgebreid van 7 naar 10 etmalen vanaf 2018 en retraites zijn nog maar 4 jaar geldig.

Investering

De kosten van de basisopleiding mindfulness variëren van 1250-1650 euro. De twee vervolgopleidingen kosten 1650 euro. Themadagen liggen tussen de 135 en 250 euro. De totale kosten van het 'Lange Traject' liggen tussen de 3780 en rond de 4500 euro, afhankelijk van de gemaakte keuzes.

Dit is exclusief de te volgen mindfulness training als deelnemer, de 3 supervisiegesprekken en de retraites, omdat de prijzen van retraites en mindfulness trainingen erg kunnen verschillen. Retraites worden regelmatig aangeboden op donatiebasis.

Klik hier voor een rekenvoorbeeld

Vergoeding

In 2015 startten verzekeraars (o.a. VGZ, Univé, Umcz, IZA Gezond Samen en IZA Overig) met de vergoeding van mindfulness bij burn-out klachten in het aanvullende pakket.

De vergoeding zal rond de € 350 per cliënt zijn (check de polis voor het precieze bedrag). Het betreft een tegemoetkoming in de kosten van een 8-weekse MBSR of MBCT voor verzekerden van 18 jaar en ouder met burn-outklachten. In 2015 startten verzekeraars (o.a. VGZ, Univé, Umcz, IZA Gezond Samen en IZA Overig) met de vergoeding van mindfulness bij burn-out klachten in het aanvullende pakket.

De vergoeding zal rond de € 350 per cliënt zijn (check de polis voor het precieze bedrag). Het betreft een tegemoetkoming in de kosten van een 8-weekse MBSR of MBCT voor verzekerden van 18 jaar en ouder met burn-outklachten. Voorwaarden: de MBSR of MBCT moet gegeven worden door mindfulnesstrainers die VMBN lid categorie 1 zijn. Ook moet de deelnemer een verwijsbrief van huisarts of bedrijfsarts hebben. De verwijsbrief kan de deelnemer samen met de factuur van de trainer meesturen naar de verzekeraar.

LET OP

Certificeringseisen vanuit de beroepsverenigingen en vergoedingen vanuit de zorgverzekeraars kunnen veranderen. SeeTrue zal proberen hierop zo goed mogelijk in te spelen, maar er zijn geen garanties mogelijk. Zowel zorgverzekeraars als beroepsverenigingen en SeeTrue kunnen hun eisen en voorwaarden tussentijds bijstellen of anders interpreteren.