Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent bewuste aandacht hebben voor wat er zich op dit moment aan je voordoet, zonder er direct een oordeel over uit te spreken. Dankzij mindfulness ontwikkel je de mentale veerkracht om goed te schakelen tussen actie enerzijds en stilstaan bij waar je mee bezig bent anderzijds.

Waarom mindfulness?

‘Ongeacht waar je mee bezig bent – een hapje eten, een interview afnemen, werken aan een of andere gimmick, een verslag schrijven – je doet het mindful of niet-mindful. Doe je het mindful dan laat het een stempel na op wat je doet. Op het hoogste niveau – de top 50 CEO’s, de beste kunstenaars en musici, de topatleten, de beste leraren en mecaniciens – tref je ‘mindful’ mensen aan, omdat dat de enige manier is om de top te bereiken.’ (Ellen Langer in Harvard Business Review:The Magazine; March 2013)

Mind Wandering

‘Gedachten van mensen dwalen vaak af. 47% van de tijd denken mensen aan iets anders dan wat ze feitelijk aan het doen zijn. Hoe verhoudt het afdwalen van de geest zich tot gelukkig zijn? We zijn erachter gekomen dat mensen substantieel minder gelukkig zijn als ze afgeleid zijn, dan wanneer ze niet afgeleid zijn. Dat bleek uit een studie van Harvard onderzoeker Math Killingsworth. Hij gebruikte hierbij een iphone web app om 250.000 gegevens te verzamelen over subjectieve gedachten, gevoelens en acties van mensen gedurende hun dagelijkse bezigheden.’
(Matthew A.Killingsworth,DanielT. Gilbert(2010),“AWanderingMindIsanUnhappyMind”, Science12 November2010:Vol. 330 no. 6006 p. 932)

Aandacht

‘We neigen ernaar te denken dat aandacht een kwestie van aan- en uitschakelen is – we zijn óf gefocused óf afgeleid. Dat is een misvatting. Aandacht is er in vele soorten. De meest extreme vormen neigen ernaar het meest beperkend te zijn. Als we een en al aandacht zijn, lopen we de kans slachtoffer te worden van tunnelvisie. De geest vernauwt zich. Is aandacht afwezig dan verliezen we de controle over onze gedachten. Dan worden we warhoofden. Open aandacht ligt in een bijzonder vruchtbaar gebied ergens tussen deze polen in.’ (Daniel Golemanin the New York Times 1-11-2013)